Хората сме неразривно свързани с околната среда и времето играе важна

...
Хората сме неразривно свързани с околната среда и времето играе важна
Коментари Харесай

Как лошото време влияе на настроението ни

Хората сме неразривно свързани с околната среда и времето играе значима роля върху усещанията ни. Освен върху физическото ни здраве, неприятното време може да има надълбоко влияние върху нашето психическо благоденствие. В тази публикация ще разгледаме по какъв начин неподходящите метеорологични условия въздействат на нашето психическо положение и по какъв начин да се оправим, с цел да устоим на бурята.

Въздействие върху настроението и прочувствените положения

Неблагоприятните климатични условия са свързани с промени в настроението и прочувствените положения. Проучванията демонстрират, че мрачното време може да провокира възприятие на горест, отмалялост и нервност. Липсата на слънчева светлина през зимните месеци също способства за развиването на сезонно афективно разстройство (SAD), форма на меланхолия. Разбирането на тези резултати може да помогне на хората да подхващат самодейни стъпки за ръководство на прочувственото си положение.

Намалена мотивация и продуктивност

Продължителното неприятно време може да докара до понижена мотивация и равнища на продуктивност. Мрачното време постоянно понижава енергийните ни равнища, което затруднява концентрацията и желанието за деяние. Липсата на слънце ни лишава от витамин D, който играе решаваща роля за поддържане на оптимална когнитивна функционалност. За да се борят с това, хората могат да изследват различни способи да останат стимулирани, в това число слагане на постижими цели, упражняване на грижа за себе си и търсене на поддръжка от близки или даже експерти.

Въздействие върху социализацията и изолацията

Когато са изправени пред неподходящи климатични условия, хората са склонни да заобикалят да излизат навън, което води до нараснала изолираност. Социалните взаимоотношения са жизненоважни за поддържане на психологичното здраве и неналичието им може да докара до възприятие на изострена самотност. По време на продължителни интервали на неприятно време, полагането на старания за свързване с другари и семейство, присъединяване във виртуални обществени действия или преследването на занимания на закрито може да помогне в битката с изолацията и да понижи негативното психическо влияние на неприятното време.

Стратегии за справяне и резистентност

Въпреки че не можем да направляваме времето, можем да развием механизми за справяне, с цел да устоим на психическите му резултати. Участието в постоянни извършения, практикуването на централизация или медитация са ефикасни способи за повишение на настроението и устойчивостта. Възприемането на hygge (датска идея за уют), отдаването на приятни действия и възползването от всяка слънчева светлина, която може да се появи, също може да способства за позитивно мислене. Освен това търсенето на професионална помощ, когато е належащо, е от решаващо значение за тези, изпитващи забележителен психически стрес вследствие на неподходящо време.

Влиянието на неприятното време върху нашето психическо благоденствие не трябва да се подценява. Когато проучваме въздействието на неподходящата конюнктура върху настроението, мотивацията и социализацията, можем да използван тактики за намаляване на резултатите от него. Даването на приоритет на грижата за себе си, насърчаването на обществените връзки и потреблението на механизми за справяне могат да ни оказват помощ да станем прочувствено устойчиви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР